Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Dans& de hersenen: Begin de dag met een dansje

Je wist misschien wel dat mensen die dansen betere conditie, flexibiliteit en kracht hebben. Maar wist je ook dat ze slimmer, aardiger en gelukkiger zijn? Er zitten ontzettend veel voordelen verbonden aan het doen van een dansje. En het mooie is: iedereen kan het!

“Dans is de top van de verrijking omdat dit bewegen, muziek en denksport combineert”

Erik Scherder

Dansen maakt slim

Hersenen hebben zuurstof nodig om te werken. Dit wordt via het bloed geleverd, wat je hart door je lichaam pompt. Wanneer je beweegt gaat je hart sneller kloppen en wordt er dus meer bloed rondgepompt. Hierdoor krijgen de hersenen meer zuurstof en kunnen ze dus harder werken dan normaal. Dit is handig tijdens het dansen (om alle pasjes goed uit te voeren), maar zelfs lang nadat je gestopt bent met dansen blijven je hersenen goed doorwerken, wat bijvoorbeeld handig is bij het oplossen van rekensommen!

Naast dat je hersenen meer zuurstof krijgen, worden ze ook efficiënter van dansen. Zenuwcellen in de hersenen sturen elkaar boodschappen langs hun lange staart (de axon). Elke axon is omhuld met een vettig laagje (myeline), zodat de boodschap sneller kan bewegen. Wanneer je danst wordt er meer myeline aangemaakt, waardoor alle communicatie in de hersenen dus veel sneller gaat. Ook maken de zenuwcellen nieuwe connecties met elkaar, zelfs helemaal naar de andere hersenhelft. Dansers hebben veel meer connecties tussen hun hersenhelften dan andere mensen, waardoor hun hersenen beter samenwerken. Hierdoor worden veel taken makkelijker, waaronder het leren van nieuwe dingen.

Dansen stimuleert ook het geheugencentrum van je hersenen: de hippocampus. Hierdoor kun je de danspassen onthouden, of de correcties van de juf. Maar je hersenen onthouden nog veel meer: hoe je lichaam voelt terwijl je danst, hoe hard je moet afzetten voor je draai of sprong, maar ook de leerstof uit het boek dat je eerder die dag hebt gelezen. Dus als er een moeilijke toets aan zit te komen, zorg dan dat je na het leren ook tijd voor dansen inplant!

Dansen maakt aardig

Wanneer je danst, worden er hersengebieden actief die ervoor zorgen dat je je beter kunt inleven in een ander. Dit is handig wanneer je in een groep danst, omdat je zo makkelijker gelijk kunt dansen met een ander. Maar wanneer die gebieden vaker actief worden (omdat je meer danst) wordt je inlevingsvermogen nog veel beter. Je kunt dan de gevoelens en gedachten van andere mensen beter begrijpen, wat heel erg belangrijk is wanneer je aardig wilt zijn voor een ander. Zo kunnen dansers hele goede vrienden zijn.

Wanneer je dezelfde danspassen doet als een ander, wordt de band tussen jullie versterkt. De ander vindt je leuker en aardiger omdat jullie meer op elkaar zijn gaan lijken. Dit geldt niet alleen voor hele moeilijke danspassen, maar ook bij kleine, makkelijke bewegingen. Het gebeurt zelfs al bij het bewegen van een vinger. Of probeer eens als je met iemand in gesprek bent zijn/haar houding te kopiëren. Zelfs zulke kleine bewegingen kunnen je sociale band al ontzettend versterken.

Dansen maakt gelukkig

Tijdens het dansen komen er allerlei stofjes vrij in de hersenen die de emotionele gebieden in je hersenen stimuleren. Dopamine geeft een geluksgevoel. Het laat je hersenen weten dat je een beloning hebt gekregen en het zorgt voor plezier. Wanneer je op een ritme beweegt komt ook dopamine vrij: wat een plezier!

Serotonine is een stofje dat zorgt voor blijdschap. Het komt vrij wanneer je flink actief bezig bent, zoals tijdens een danssessie. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt, net zoals wanneer je verliefd bent of chocolade eet. Een gezonde hoeveelheid serotonine in de hersenen verbetert de kwaliteit van je slaap en beschermt je tegen depressie en angst.

Naast serotonine komen er ook endorfines vrij als je aan het dansen bent. Door deze stofjes voel je minder pijn en vermoeidheid. Ook stimuleren ze je emoties, waardoor je je extra blij kunt voelen en ook veel creatiever wordt. Het geeft je ook de kans om andere emoties, zoals verdriet of boosheid, te verwerken.

Iedereen kan dansen!

Met al deze voordelen op een rijtje is het overduidelijk dat iedereen wel een dansje kan gebruiken! En nu komt misschien wel het allermooiste nieuws: iedereen kán ook dansen! Het is namelijk bewezen dat het helemaal niet uitmaakt hoe goed je kunt dansen of hoe mooi het eruitziet. Zolang je maar plezier hebt kun je al genieten van al deze positieve bijkomstigheden. Of je nu een ingewikkelde voorstelling op spitzen danst, of gewoon drie minuten met je heupen schudt op je favoriete liedje, je lichaam en je hoofd zijn er dol op. Zeker nu we tegenwoordig onze dagen vooral zittend en kijkend naar een scherm doorbrengen, laat een dansje je even helemaal opleven. En als je dat dan samen met ander doet, voelt dat nog eens extra goed. Dus, nog voordat je deze blog wegklikt: zoek een partner op en waag je aan een dansje!


Geschreven door: Maaike Verburg

Bronnen: (1) Hauke, G. – European Psychotherapy (2016/2017): Embodiment in Psychotherapy (2) Halliwell, R. – Why dancing feels so good (3) Giacosa, C. en collega’s – Dance and music training have different effects on white matter diffusivity in sensorimotor pathways. (4) GGSC – Dance For your DOSE of Happiness and health (5) Voermans, E. – Waarom dansen zo ontzaglijk goed is voor de mens (interview met Erik Scherder & Cuna Knegt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: